Beat the heat!

Blijf op de hoogte en volg Casper

01 Juni 2013 | Verenigde Staten, New York

Ondertussen zit de reis er bijna op en komt deze blog op een typisch Amerikaanse manier jullie kant op. Ik zit in een Starbucks aan een goede ijsthee (en dat is een uitzondering hier!), en zit hier op het internet.

De tijd is echt voorbij gevlogen, en ook van New York ben ik aan het genieten, geheel tegen mijn verwachting in. Maar laat ik maar beginnen met de laatste kampeernacht.

We besloten om in Mystic wat te eten en hebben daar de gids ook zijn fooi gegeven. We waren vroeg op de camping waar het verschrikkelijk benauwd was. Even tentje opzetten en kon gaan douchen. Ik had al het vermoeden dat het zou gaan regenen, en de 1e houtblokken liggen net op het vuur en het ging me toch een tekeer! We waren volgens mij ingesloten door 2 onweersbuien. Van 10 tot 1 was het wakker liggen, daarna hield het op en kon ik opgelucht adem halen. Het was namelijk een vrij open veld....

De volgende ochtend 30 minuten later dan normaal vertrokken om de tenten te laten drogen. De binnenkant van de buitentent was echt zeiknat bij iedereen, de meeste binnententen waren echter droog

En toen was tijd om naar New York te gaan, met nog 1 tussenstop, nou vooruit, 2. De 1e was tot mijn grote vreugde Yale. Het was vooral door New Haven rijden (Yale ligt daar) op zoek naar een parkeerplek. Het is lastig te geloven hoe groot Yale is. Volgens mij gaat het kriskras door New Haven, en is er geen einde aan. Het is echter gebouwd in de oude Engelse stijl, dus het deed erg denken aan Cambridge. Daar ligt echter geen miljoenenstad omheen..

Het bleef helaas bij rijden en niet lopen. Heb wel wat foto indrukken kunnen maken. Het gaf wel genoeg motivatie om extra mijn best te gaan doen in Groningen. Bij extreem hoge cijfers wordt je misschien toegelaten.

De 2e stop was de Atlantische Oceaan. Ik heb dus nu alle 3 de oceanen gehad. 2 daarvan op deze trip. Deze oceaan doet echter meer aan Katwijk denken, ben er nog niet over uit of dat een pluspunt is of niet.

En dan... New York. Wat ben ik blij dat ik die stad als laatste zie. San Fransisco is vergeleken met deze stad een groot dorp. Chicago was al gigantisch, wat is dit dan? Onbeschrijfelijk is denk ik de enige mogelijke beschrijving. We reden de stad binnen, ik zag het verkeer en had toch ff van : moet ik me daar 4 dagen in redden?!

Het viel echter mee. De 1e namiddag naar de zuidpunt van Manhattan gegaan, met de ferry langs het vrijheidsbeeld. Zo, das een lekkere binnenkomer!
Daarna bij de Subway gegeten en terug gegaan. Bij het WTC memorial geweest, en dat is toch wel indrukwekkend. Ook maar even een minuut stilte in acht genomen.

Daarna wat rondgedwaald en met de metro terug richting hotel. Het hotel ligt om de hoek bij Broadway en Times Square. Heerlijke locatie. Overal eettentjes, maar heel weinig Mcdonalds en Burger King. Veel zaakjes als Subway, Starbucks en hetzelfde maar dan een andere naam. Op elke straathoek dus een Mac valt mee, of tegen.

Het stratenpatroon is super simpel. Straten van noord naar zuid zijn avenues, en van west naar oost is street. Zelfs ik kan niet verdwalen, want elke straat is ook nog kaarsrecht. Krijg wel medelijden met een Amerikaan in Amsterdam. Die moet zich wel afvragen hoe die straten bij ons nou weer lopen. Die vindt zijn hotel nooit meer terug!

Vandaag eigenlijk zonder programma op stap geweest, en dat was interessant te noemen. Zocht eerst het Rockenfeller Center, dat ligt namelijk op een paar honderd meter van het hotel. Kon het hele vervloekte gebouw niet vinden!! Echt hé, overkomt mij weer.

In al mijn dwalingen kwam ik wat groens tegen, en het was niet het groen van de Starbucks. Ik was in Central Park! Wat rondgelopen en even in de schaduw een plan gemaakt. Het is verschrikkelijk heet, 28 graden en warmer. Gecombineerd met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Shirt plakt dus binnen 2 uur aan je vast, een uurtje later je rugtas ook.

Op een moment had ik het idee om in Brooklyn te gaan lopen, en dan terug via de Brooklyn bridge. Ik kwam echter een boekenzaakje tegen (buiten kiosk), en vroeg toch maar even of ze heel toevallig Magician's End hadden. Nee, maar het hoofdkantoor heeft ze wel. Ik dus richting de metro om te kijken, wordt ik aangesproken door 2 negers. Hip-hop artiesten die hun cd aan de man willen brengen.

Ik uitleggen dat ik geen interesse had, merkten ze een accent op. 'Where you from man?' Uitleggen, en op een moment vragen ze mijn naam. 2 seconden later heb ik alsnog die cd in mijn handen, gesigneerd en wel... Een donatie wordt gewaardeerd. Heb ze maar een paar dollar gegeven. Har, jouw leerlingen luisteren denk ik naar hip-hop.
Afscheid genomen, krijg je dit te horen: 'smoke some weed and grab some bitches.' Zucht...

Vervolgens langs de Apple store gelopen. Ik ben die in Leiden gewend en moest me echt inhouden om niet snoeihard 'fucking hell' te zeggen. Groot! En veel personeel, niet normaal zeg. Even rondgekenen en vervolgens de metro gepakt.

Ik stapte uit bij Madison Square, en daar was het druk. New York druk. Allemaal kraampjes en veel verkopers die je wat aan proberen te smeren. Zonnenbril op, strak vooruit kijken en de pas erin! Voordat je het weet sta ik nog wijn te proeven.

Iets later stond ik voor Strand. Volgens mij de grootste boekenzaak van NY, en dan denk ik ook bijna automatisch van de wereld. En ja, ze hadden mijn boek! Één exemplaar, en ik heb 'm. Whoehoe.
Toch maar even gevraagd voor e-readers. Die ik nu heb gaat gaat vooral op batterij hard achteruit. Hadden ze niet, maar 2 straten verder hadden ze die wel.

En inderdaad, 2 leuke aanbiedingen. In het hotel die vergeleken met die van Bol.com. Moet dan toch wel zeggen dat deze gunstiger geprijstbzijn. Let me explain , het apparaat is normaal 100 dollar. Nu 80. Echter, het volgende kwam erbij: screen protector en leeslampje. Ter waarde van 35 dollar. Echter, toen ik zei dat ik uit Nederland kwam en geen computer bij me had om de e-reader op te laden kwam er een gratis stekker bij, a 10 dollar. Vervolgens haalde ik mijn oude e-reader tevoorschijn, en was de 1e reactie' Wow, that's an ancient one!'

Al mijn boeken werden ook nog eens overgezet, en toen zag meneer de complete boekenlijst van Raymond E. Feist. 'Good books, I'll put the complete list of Game of Thrones on it as well. You will enjoy those to' . 15 dollar per boek dat ik ff gratis kreeg. Ketjing!!!

Nu maar even een programma voor morgen bepalen, want anders dwaal ik weer rond. Dat heeft me echter stiekem een top dag bezorgd..

Over New York, ik verwachtte het ergste. 4 halve dagen in de stad en dan snel naar het hotel. Ik verwachtte de drukte niet aan te kunnen. Niks is minder waar.
Ik voel me super relaxed, en kan prima mijn dingen vinden. Het heeft denk ik toch met het stratenpatroon te maken. Dat geeft mij veel overzicht, en overzicht is rust.

Ik heb de halve middag met een big smile door de stad gelopen, en zit nu nog steeds in die Starbucks aan mijn ijsthee. De bestelling is ondertussen 50 minuten geleden..

Mochten er nog tips zijn: laat ze horen!

Adios!

• 01 Juni 2013 - 20:21

Wilma:

Mooi stukje man!
    Zit lekker vaart in en en je beschrijft het beeldend. Ik zie het zo voor me.
    Maarrre...... Loop,je nou in je uppie door NY?? Waar zijn de anderen? Of wilde je graag alleen op pad,dat kan ook natuurlijk.
    Wees maar blij met die warmte, hier staat de kachel nog aan. Het is zomer in Finland, daar lopen ze ineens in badpak rond. (moesten eerst nog gefabriceerd worden, want dat zijn ze daar niet gewend)
    En in frankrijk rijden de sneeuwschuivers rond. Wie snapt het nog ?
    See you !

• 01 Juni 2013 - 20:38

Henri Smit:

Tips? een tip. Ga zo door man, met genieten. Zo lang je met mensen praat komt het altijd jouw kant op. Koop een ts hirt voor me met NY erop. Large. Ik betaal je terug. Geen witte, maar blauw of rood of zo.
    Have fun!!!See You on monday
    Har